En Rigtig Dansk Familie

dafam

Gillian Wearing: A Real Birmingham Family, 2014. Photo by Stuart Whipps, courtesy of Ikon Gallery

01.02.17-01.04.17 En rigtig dansk familie

En rigtig dansk familie er et kunstprojekt af den engelske kunstner Gillian Wearing (f. 1963, UK), skabt i et samarbejde mellem Kunsthal Aarhus, Danmarks Radio og Statens Museum for Kunst. Gillian Wearing har sat sig for at finde ’En rigtig dansk familie’ og støbe familien i en 1:1 bronzeskulptur, som offentliggøres 12. oktober i forbindelse med åbningen af Gillian Wearings soloudstilling på Statens Museum for Kunst. Skulpturen udstilles permanent i det københavnske byrum.

I efteråret rejste DR rundt i hele Danmark og castede familier. 500 familier meldte sig, og et dommerpanel har nu udvalgt den endelige familie, som dog holdes hemmelig frem til offentliggørelsen af bronzeskulpturen. I efteråret 2017 sender DR2 en programserie, som dokumenterer hele projektet.

Gillian Wearing sætter fokus på familien som ramme for udvikling af identitet, selvforståelse og kultur. Med bronzemonumentet ønsker hun at hylde familien og familielivet. Samtidig peger projektet ind i den aktuelle debat om familietyper og –normer, for hvordan ser en rigtig dansk familie ud? Hvordan definerer vi en familie? Hvornår er en familie ’rigtig dansk’?

Regionale udstillinger
I februar og marts udstilles 500 familieportrætter af de tilmeldte familier på 11 regionale udstillinger på kunst- og kulturinstitutioner i Danmark. Udstillingerne er knyttet til det lokalområde, hvor castingen af familierne foregik.
I udstillingerne kan besøgende opleve familieportrætterne samt udvalgte familiers beskrivelser af deres familieliv, og hvorfor de mener, at de repræsenterer ’En rigtig dansk familie’. De 500 familier tæller alt fra regnbue-, sammenbragte og kernefamilier til enlige og familier uden børn. Alle var velkomne til at deltage i projektet.

En kortfilm i udstillingen viser de 500 familier fra de landsdækkende castings. Besøgende har mulighed for selv at tage et familieportræt med et polaroidkamera, tilføje det til tavlen sammen med de andre familieportrætter og besvare to spørgsmål om familieliv og –form.

I oktober samles de 11 regionale udstillinger på Statens Museum for Kunst i forbindelse med åbningen af Gillian Wearings udstilling og offentliggørelsen af bronzeskulpturen.

Udstillingssteder:
Kunsten, Aalborg (castingen foregik i Thisted og Aalborg)

Kunsthal Aarhus (castingen foregik i Aarhus)

HEART, Herning (castingen foregik i Herning)

Vejle Kunstmuseum (castingen foregik i Billund)

Esbjerg Kunstmuseum (castingen foregik i Esbjerg og Haderslev)

Johannes Larsen Museet, Kerteminde (castingen foregik i Odense)

Kulturværket, Maribo (castingen foregik i Rødby)

KØS, Køge (castingen foregik Slagelse og Næstved)

Det Nationalhistoriske Museum, Hillerød (castingen foregik i Hillerød)

Statens Museum for Kunst, København (castingen foregik i København)

Bornholms Kunstmuseum, Gudhjem (castingen foregik i Nexø)


En rigtig dansk familie-projektet er initieret af Kunsthal Aarhus i samarbejde med Danmarks Radio og Statens Museum for Kunst. Projektet er støttet af
Bikubenfonden, Københavns Kommune og Statens Kunstfond.

Projektansvarlige:
Jacob Fabricius, kunstfaglig direktør, Kunsthal Aarhus. Tlf: 26210108
Nanna H. Juelsbo, projektleder, Kunsthal Aarhus. Tlf: 25782805
Presse:
Andreo Michaelo Mielczarek, kommunikations- og PR-ansvarlig, Kunsthal Aarhus.
Tlf: 40330517