VESTKYST - Henrik Saxgren

 

Mors sunset ny

Henrik Saxgreen, Mors Sunset

05.02.22 - 18.09.22

Det er en levende kystlinje lavet af sand. Altid ved at blive til, altid ved at dø. Bestemt af galaksernes kraftstrøm gennem altet, tegnet af stormene, solens og månens vandring, og menneskets indgriben, selvom det sidste kun er et kortvarigt problem, for kystlinjen har al tid i verden. Den er en lang og levende fortælling om tidevand, altid underlagt døgnets rytmer, men i sin tidsregning som evigheden at betragte.’ (En Linje i Verden af Dorthe Nors og Henrik Saxgren).

Fotografen Henrik Saxgrens kyststrækning fra Skagen til Vadehavet er skildret med en langsommelighed som trodser fotografiets øjeblikkelighed. Henrik Saxgren har i en årrække arbejdet med reportagefotografiet som omdrejningspunkt, og han har skildret liv og landskab i mange dele af verden – fra Nicaragua til Thule. Mange af disse motiver er intense og dramatiske, men Henrik Saxgren har siden søgt en langsomhed og fordybelse i motiverne, som også genspejles i det fotografiske udtryk i værkerne i udstillingen VESTKYST.

Henrik Saxgrens linje i verden består af brede hvide sandstrande, skrånende vindblæste klitter, stejle skrænter og marskland. Det er en natur i rastløs bevægelse, spændt ud mellem mennesket og universet er linjen både foranderlig og cyklisk uendelig. Saxgrens natur er ikke en romantisk fortælling, men fortæller historien om en vindblæst uregerlig kyst, hvor den trygge døgnrytme og den truende uforudsigelighed skildres med autentisk råhed. ’en hyldest til den natur vi er i gang med at ødelægge’. (citat: Henrik Saxgren).

Udstillingen er den foreløbigt sidste i rækken af udstillinger på HEART, som sætter et nuanceret fokus på begreberne ”den vilde natur” og ”det kultiverede landskab”. Med udstillingen ønsker HEART at invitere publikum til at reflektere over vores rolle i naturen - og i verden. Den ligger i forlængelse af HEARTs tidligere udstillinger med Allan Ottes malerier af landbruget og landbrugslandet og Søren Solkærs fotografier af naturfænomenet sort sol. Henrik Saxgrens blik er vandret ned ad den jyske vestkyst, fra Skagen til vadehavet. Her finder vi en strimmel dansk natur, som ikke lader sig kontrollere

Udstillingen vil indeholde ca. 40 ny producerede fotografier fra serien En Linje i Verden (2021) og ca. 10 fotografier fra Tøndermarsken (2019). Nogle af værkerne er udgivet i den anmelderroste bog En Linje i Verden, som er et samarbejde mellem Henrik Saxgren og forfatter Dorthe Nors. Det vil være første gang publikum har mulighed for at opleve værkerne samlet.

 

Henrik Saxgren (f. 1953), fotograf og billedkunstner med en stor bog- og udstillingsproduktion bag sig. Han har udgivet mere end ti bøger blandt andre Point of View (1996), Solomons House/Landet uden fædre (2000), Krig og Kærlighed (2006), Unintended Sculptures (2009), Tøndermarsken m/ Hans Edvard Nørregaard-Nielsen (2017), ULTIMA THULE (2017), Bag en mur af is (2017), En linje i verden (med Dorthe Nors (2021) og antologierne Verschwindende Landschafen (2008) og Herfra hvor vi står (2010).

Saxgren har senest været aktuel i DK med udstillingen FRA TØNDER TIL THULE på Johannes Larsen Museet og Sophienholm, ULTIMA THULE på Randers Kunstmuseum og ’Tøndermarsken’ på Tønder Kunstmuseum. Han har en stor udstillingsaktivitet uden for landets grænser. Han har blandt andet udstillet på Photographers Gallery i London, CCA Kunsthalle på Mallorca, Stendersenmuseet i Oslo, Walter Reed Gallery i New York, World Museum i Rotterdam og Fotofest i Houston.

Han har modtaget Døssingprisen, Carsten Nielsen Prisen, Marin Andersen Nexø-Prisen, Fotogratula Prisen/Dansk fotografis Hæderspris og BG Banks bogpris. Saxgren er repræsenteret i adskillige samlinger, bl.a. ARoS, Randers Kunstmuseum, Tønder Kunstmuseum, Johannes Larsen Museet, Ribe Kunstmuseum, Skagen Museum, Frederiksborg Museum, Det Nationale Fotomuseum, Norderlight Gallery, Museet for Fotokunst.


Udstillingen er støttet af:

Politiken Fonden

Oda og Hans Svenningsens Fond

Overetssagfører L. Zeuthens Mindelegat

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formål

Midtjydsk Skole- og Kulturfond