Her er Alfons Åberg

alfons gonatt bild22 23 

14.10.23 - 21.04.24

Oplev en spændende udstilling om Alfons Åberg og hans skaber, forfatter og illustrator Gunilla Bergströms originale værker til 9 af de i alt 26 bøger, som hun skabte om den lille tænksomme dreng med stor fantasi.

Udstillingen viser illustrationer og collager, der udfolder Alfons Åbergs helt almindelige hverdag, der har det med at blive ganske magisk sammen med hans rare far Bertil, den usynlige ven Svipper, faster Fiffi, søde farmor og vennerne Mille og Viktor. Gennem udstillingen trækkes tråde til historien om Gunilla Bergströms liv.

Børnene kan også gå om bord i en lille hjemmebygget helikopter – ligesom den i bogen ‘Novra, Alfons Åberg’ – samt et tegne-, collage- og skriveværksted, hvor man kan prøve kræfter med at skabe sin egne figurer og fortællinger med inspiration fra Gunilla Bergströms univers.

Her er plads til vilde, sjove og forunderlige ideer og kun fantasien sætter grænser. Tegn din egen farfigur, dit drømmeværelse eller din hemmelige hule, fortæl videre på eksisterende historier eller skab din helt egne med inspiration fra Alfons Åberg bøgerne eller fra din egen hverdag. Der vil være tegnegrej, diverse udklipsmateriale, inspirationsmateriale og idé-ark i udstillingen, så man f.eks. kan skabe sin egen minibog.

I udvalgte perioder vil der være mulighed for at bygge sin egen mini-helikopter i museets formidlingsværksted.

Kom og vær med!

EN BARNDOMSVEN FOR STORE OG SMÅ
I klare farver, med stærke konturer og tankevækkende dialoger søgte Gunilla Bergström (1942 – 2021) at tegne og skrive om selve livet, og mest kendt blev hun som skaberen af Alfons Åberg.

Bøgerne om Alfons er udkommet siden 1972, og mange bærer i dag Alfons med sig som en kær barndomsven. I Alfons Åbergs billedverden åbnes hverdagens fortællinger for børn, uden at de voksne bliver udeladt. Her kan man være stor og lille på samme tid i en verden af billeder, der morer, bekymrer og rammer lige i hjertet – hvor Alfons viser, når det er svært, og finder udvejene.

“Det er vældig vigtigt, at børnebøger ikke altid fortæller alting. Man må have lov til at have hemmeligheder, og der må findes noget, man kan tænke videre over. (…) Der er så meget retvisende børnelitteratur, som er overloadet med fakta om den verden, vi lever i. Og det er er godt med fakta, misforstå mig ikke, men det er endnu vigtigere at fabulere og fantasere. Det er jo derfor, vi læser, det er for at opleve noget ekstra.”
Gunilla Bergström, 2017 

I sin metode brugte Gunilla Bergström collage som primært fortælleelement, længe før digital teknologi blev almindeligt inden for illustrationens kunst. Hun skabte sine billeder ved hjælp af blanke stykker papir, tapetprøver og stofstykker og kombinerede collagen med tegneseriebilleder, hvor hun ofte satte tykke sorte streger om figurerne.

OM ALFONS
Den første bog i serien – Godnat, Alfons Åberg – skriver Gunilla Bergström i 1972: Klokken er mange, og det er mørkt udenfor, men Alfons vil ikke sove. Far er så rar og henter alt, hvad Alfons beder om. Men til sidst bliver far så træt, at han falder i søvn på stuegulvet. Alfons lægger et tæppe over den udmattede forælder og beslutter, at han ikke vil kalde mere: En far, der sover, kan jo alligevel ikke komme springende. Og når der ingen kommer, hvis man kalder, kan man lige så godt lade være, synes Alfons.

Alfons Åberg bor med sin far i en lejlighed i et forstads betonbyggeri, hvor han oplever og tackler livets hverdagskriser med sine kreative og filosofiske tanker, sjove og hemmelige lege – og hjælpende hænder fra familie og venner.

Han er en helt almindelig dreng, som kan være både glad, nysgerrig og drillesyg, men også bange for mørket, vred og misundelig. Han er finurlig og fuld af fantasi, med mange spørgsmål til livet: Hvem er Alfons Åberg egentlig? Og hvad er krig og vold? Det er nogle af de spørgsmål, han stiller og undersøger.

Når forfatteren fandt stof til en Alfons-bog, skete det altid med udgangspunkt i et tema, som Gunilla Bergström selv var optaget af. Derfor springer Alfons i alder gennem hele serien; i nogle bøger er han 4 år, i andre op til 7 år.

OM GUNILLA
Gunilla Bergström blev født i Göteborg i 1942 og døde som 79-årig i Stockholm, hvor hun levede størstedelen af sit liv. Hun var uddannet journalist og arbejdede en årrække på de svenske aviser Dagens Nyheter og Aftonbladet, inden hun i 1975 blev børnebogsforfatter og illustrator på fuldtid.

Hun debuterede som forfatter i 1971 med bogen Mias far flytter, hvorefter serien med Alfons-bøgerne begyndte at udkomme. Hun skrev i 1970’erne også bøgerne om Bill og Bolla, inspireret af hendes egne børn, sønnen Pål og datteren Boel, som har en kognitiv funktionsnedsættelse.

De 26 bøger i Alfons-serien udgør størstedelen af Gunilla Bergströms produktion og er populære i store dele af verden; oversat til 40 sprog og trykt i mere end 10 mio. eksemplarer. Blandt Alfons’ mange navne kan nævnes det brasilianske Alho Åberg, det engelske Alfie Atkins og på fransk Alphonse Aubert. Alfons Åberg har også lagt navn til den svenske kulturpris Alfons-Bokalen og Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg. Bøgerne er gennem alle årene blevet produceret som både film og tv-serier, og der er blevet lavet et væld af pegebøger og tematiske bøger om den lille dreng med det genkendelige hverdagsliv.

Gunilla Bergström er i sin karriere blevet hædret med en lang række priser, stipendier og udmærkelser, heriblandt Astrid Lindgren-prisen, Det Svenske Akademis Schullströmska pris for børne- og ungdomslitteratur, Författarfondens kulturpris, Emilprisen og Den svenske regerings guldmedalje Illis Quorum.

Der udstilles illustrationer og collager fra følgende 9 Alfons-bøger:
God natt, Alfons Åberg, 1972 (Godnat, Alfons Åberg, 1976)
Aja Baja, Alfons Åberg, 1973 (Novra, Alfons Åberg, 1976)
Raska på, Alfons Åberg, 1975 (Kom nu, Alfons Åberg, 1976)
Alfons och hemlige Mållgan, 1976 (Alfons og hemmelige Svipper, 1978)
Alfons og odjuret, 1978 (Alfons og uhyret, 1979)
Bara knyt, Alfons!, 1988 (Bind sløjfer, Alfons Åberg, 1988)
Där går Tjuv-Alfons!, 1991 (Der går Tyve-Alfons, 1991)
Osynligt med Alfons, 1998 (Usynligt med Alfons Åberg, 1998)
Alfons och soldatpappan, 2006 (Alfons og Hamdis soldaterfar, 2006)

Gunilla Bergströms originale illustrationer og collager til udstillingen ‘Alfons Åberg på museum’ er venligst udlånt af Nordiska Akvarellmuseet. Udstillingen vises i samarbejde med Nivaagaards Malerisamling.

 

Udstillingen på HEART er støttet af: 

Ege Fonden

Ole Kirk's Fond